spoon

Λίγα λόγια για το τσίπουρο

Category:

Αλκοολούχο ποτό :(σύμφωνα με τον ΚΑΝ ΕΟΚ 1576/89 ) είναι το αλκοολικό υγρό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και περιέχει αιθυλική αλκοόλη (δηλ. οινόπνευμα) σε ποσοστό πάνω από 15 % vol που προήλθε είτε από φυσική ζύμωση και απόσταξη, είτε από προσθήκη κατά την παραγωγή.

Με βάση αυτό τον ορισμό τα αλκοολούχα ποτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τα αποστάγματα των προϊόντων ζύμωσης και τα εκχυλίσματα ή τις αναμίξεις της αλκοόλης με διάφορα αρωματικά,
χρωστικές και γλυκαντικά.
Τα περισσότερα από τα γνωστά μας αλκοολούχα ποτά συνδέονται με μια χώρα ή μια περιοχή. Το ουίσκι μας θυμίζει τη Σκωτία, η βότκα τη Ρωσία, το κονιάκ τη Γαλλία, το ρούμι τη Καραϊβική, η τεκίλα το Μεξικό και διάφορα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, που ο καθένας μας μπορεί να γνωρίζει.
Τη πατρίδα μας, την χαρακτηρίζουν δυο αλκοολούχα ποτά. Το ούζο, που είναι περισσότερο διάσημο (με μεγάλη καριέρα και στο εξωτερικό) και το τσίπουρο ή τσικουδιά που κατά την άποψη μας, αξίζει καλύτερης τύχης.
Θα αναφερθούμε και στα δυο, αλλά θα σταθούμε στο τσίπουρο (ή τσικουδιά) γιατί εμείς το θεωρούμε το ΕΘΝΙΚΟ μας ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ή ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ όπως λέμε στην δική μου περιοχή, στη Μελίκη Ημαθίας.
Κι επειδή ζούμε στην Μακεδονία, ότι γράφουμε, το γράφουμε έχοντας κυρίως στο μυαλό μας το τσίπουρο όπως παράγεται εδώ, δηλαδή από παραδοσιακούς (διήμερους) αποσταγματοποιούς και με τη προσθήκη γλυκάνισου.
Η γνωριμία με το τσίπουρο είναι μια γνωριμία με τη προκλητική γεύση, το ξέγνοιαστο γλέντι, τη γλυκιά νάρκωση μετά την εξοντωτική δουλειά, την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και το διασυρμό της μέθης.
Στην Ημαθία το τσίπουρο παράγεται απ’άκρη σ’άκρη του νομού. Από την πεδινή περιοχή της Αλεξάνδρειας και της Μελίκης, τις πλαγιές του Βερμίου από τη Βέροια ως τη Νάουσα και τις κορφές των Πιερίων.
Παράγεται με τις συνταγές που γνώριζαν οι ντόπιοι και εμπλουτίστηκαν μ’εκείνες που φέρανε μαζί τους πρόσφυγες αμπελοκαλλιεργητές από την ανατολική Ρωμυλία. Συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά και κουβαλούν μαζί τους αρετές μα και αδυναμίες.

 Τα τελευταία χρόνια με την θεαματική αύξηση της     αμπελοκαλλιέργειας στην ζώνη της Νάουσας καινούργιοι άμβυκες   μεταφέρονται από άλλες περιοχές και νέοι άνθρωποι ασχολούνται μ’ αυτή την παραγωγή σε όλο το νομό. Οι εποχές άλλαξαν, οι νέοι παραγωγοί, με άλλο επίπεδο μόρφωσης, ζητούν πληροφορίες και αναζητούν λύσεις σε προβλήματα που συναντούν, αλλά και προτείνουν βελτιώσεις. Από την άλλη το τσίπουρο αρχίζει να διαδίδεται και να καταναλώνεται σε περιοχές που ήταν σχετικά άγνωστο.
Τελειώνοντας αυτά τα πολλά «λίγα λόγια για το τσίπουρο» γράφουμε πως για την καλύτερη κατανόηση κάποιων χημικών όρων και εμπειρικών ονομάτων, έχουμε γράψει  ένα επεξηγηματικό   ευρετήριο "Γλωσσάρι" που μπορείτε να το συμβουλεύεστε κατά την ανάγνωση

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου